Data: 2001-10-23 08:18:10
Temat: Re: Steki - obsesja !
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jestem poczatkujacym kucharzyna i probuje od czasu do czasu
> cos upichcic. Uwielbiam krwiste steki - ale co z tego jak nie potrafie
> ich nalezycie przyrzadzic. Probowalem na rozne sposoby.
> wynik - zawsze podeszwa! Co robie nie tak?
> Moze mieso??? Kupuje w Intermarhe takie gotowce na tackach.
> Probowalem juz solic, sola zmiekczajaca mieso, nie solilem,
> przewracalem co 30 sek. nie przewracalem, wszystko nadaje sie
> do zjedzenia ale nie jest to, to co, dobry krwisty stek w restauracji.
> Moze ktos z was zna jakis uniwersalny sposob na dobry,miekki,
> krwisty stek polany wspanialym aromatycznym sosikiem
> pieprzowym?
najważniejsze jest dobre mięso. Potem dobre mięso a na końcu dobre
mięso. Kładziesz (nie przyprawione) na gorącą patelnię, ale naprawdę
gorącą i smażysz najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Jak długo:
zależy od grubości i tego, jak żywe ma to na talerzu być.
Możliwe, że masz za lekką patelnię i ci się mięsko zlewa.
Waldek
|