Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Olenka <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strogonoff
Date: Sat, 25 Sep 2004 15:56:54 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <cj3tf6$bmu$1@inews.gazeta.pl>
References: <cj3d6i$jfp$1@inews.gazeta.pl> <4155527f$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: nazgul2.kosson.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1096120615 11998 80.55.47.242 (25 Sep 2004 13:56:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 Sep 2004 13:56:55 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <4155527f$1@news.home.net.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: mkosiarski
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216580
Ukryj nagłówki
Użytkownik magda napisał:
> Olenka wrote:
>
>> Moja mama wymyśliła sobie że na imieniny zrobi Strogonoffa,
>> wiem że są strony internetowe z mnóstwem przepisów,
>> ale proszę może ktoś ma dobry (przepyszny) swój , sprawdzony przepis
>> tą potrawę ?
>> Pozdrawiam,
>> i liczę na pomoc !
>> O.J.
>
> Ja robię tak:
> 1/4 litra bulionu wołowego
> 400 g polędwicy wołowej
> 100 g szynki gotowanej
> 8 ogórków kiszonych (nie za dużych)
> 1 cebula
> 200 g pieczarek
> 20 g masła
> 1/2 łyżczki musztardy dijon
> 100 ml kwaśnej śmietany
> 1 łyżka natki pietruszki (niekoniecznie)
> sól , biały pieprz
>
> Polędwicę, ogórki i pieczarki pokroić w małe paseczki, szynkę w
> kostkę, cebulę posiekać
> bulion podgrzać.
> Na maśle obsmażyć z obu stron mięso, zdjąć z patelni. Następnie zeszklić
> cebulę, ogórki, szynkę, pieczarki. Wszystko wrzucić do bulionu.
> Doprawić. Dodać śmietanę. Gotować do zgęstnienia sosu.
> Należy uważać na mięso - polędwica jest delikatna - żeby nie rozpadło się.
> Posypać natką.
>
> Ja podaję z białym pieczywem albo w bułeczkach do żuru.
>
> magda
>
DZIĘKI za ten jedyny sensowny przepis ;-)
|