Data: 2004-09-25 13:56:54
Temat: Re: Strogonoff
Od: Olenka <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik magda napisał:
> Olenka wrote:
>
>> Moja mama wymyśliła sobie że na imieniny zrobi Strogonoffa,
>> wiem że są strony internetowe z mnóstwem przepisów,
>> ale proszę może ktoś ma dobry (przepyszny) swój , sprawdzony przepis
>> tą potrawę ?
>> Pozdrawiam,
>> i liczę na pomoc !
>> O.J.
>
> Ja robię tak:
> 1/4 litra bulionu wołowego
> 400 g polędwicy wołowej
> 100 g szynki gotowanej
> 8 ogórków kiszonych (nie za dużych)
> 1 cebula
> 200 g pieczarek
> 20 g masła
> 1/2 łyżczki musztardy dijon
> 100 ml kwaśnej śmietany
> 1 łyżka natki pietruszki (niekoniecznie)
> sól , biały pieprz
>
> Polędwicę, ogórki i pieczarki pokroić w małe paseczki, szynkę w
> kostkę, cebulę posiekać
> bulion podgrzać.
> Na maśle obsmażyć z obu stron mięso, zdjąć z patelni. Następnie zeszklić
> cebulę, ogórki, szynkę, pieczarki. Wszystko wrzucić do bulionu.
> Doprawić. Dodać śmietanę. Gotować do zgęstnienia sosu.
> Należy uważać na mięso - polędwica jest delikatna - żeby nie rozpadło się.
> Posypać natką.
>
> Ja podaję z białym pieczywem albo w bułeczkach do żuru.
>
> magda
>
DZIĘKI za ten jedyny sensowny przepis ;-)
|