Data: 2005-12-13 16:25:23
Temat: Re: Suchy mielony mak
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dnm88u$a1s$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Tradycyjnie na święta robię wiadro kutii, tort makowy i strucle makową.
> Zużywam więc sporo maku w dość krótkim czasie.
> Do tej pory sama go mieliłam zamieniając kuchnię w coś czego nawet nie
> potrafię opisać. Gotowe "puszkowe" masy makowe odpadają, bo mają swoje
> specyficzne smaki zupełnie odbiegające od tych preferowanych w mojej
> rodzinie :))).
> Widziałam w sklepie suchy mielony mak, niestety na opakowaniu nic nie jest
> napisane na temat przygotowania tego produktu do dalszej obróbki. Wydaje
mi
> się, że powinien być wcześniej namoczony (w mleku albo wodzie) -
szczególnie
> do takiej kutii...
> Pomóżcie proszę, bo w archiwum nie znalazłam odpowiedzi.
A może ktoś wie, gdzie w Warszawie na pewno jest taki suchy mielony mak?
Bardzo chętnie poeksperymentuje przy wigilijnych wypiekach bez mielenia
maku.
A w kwestii pytania, to ja bym dodała trochę wody do tego maku, bo taki
namoczony i mielony to wodę zawiera.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|