Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surówka z kalarepy
Date: Thu, 15 Jul 2004 09:38:41 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <cd5c9u$1r2$1@news.onet.pl>
References: <cd574n$spq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089877118 1890 81.210.11.210 (15 Jul 2004 07:38:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jul 2004 07:38:38 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207811
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna z Rybnika" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cd574n$spq$1@news.onet.pl...
> Czy mogę prosić o propozycje na surówkę z kalarepy. Od razu mówię, że
> szukałam w archiwum ale nic nie było.
Kalarepkę zetrzeć na dużej tarce, dodać cebulę posiekana drobno, albo
szczypior cały z cebulką (jak się ma, można dać do tego tak samo starta
białą rzodkiew), albo niedużą marchewkę.
Zrobić sos śmietanowo chrzanowy - łyżka chrzanu na pół szklanki śmietany,
sól, pieprz, trochę soku z cytryny i ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Tym zalać kalarepę, posypać po wierzchu posiekanymi rzodkiewkami dla ozdoby
.
Albo - winne jabłko i kalarepkę pokroić w zapałkę, dodać cebulę, koperek,
zalać sosem majonezowym.
Albo- kalrepke pokroić w kostkę (tak 1x1 cm, albo i większą) wrzucić na
wrzącą lekko osoloną wodę, obgotować aż będzie miękkawa i podawać na ciepło
z bułką tartą.
Sowa
|