Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: GK <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surowo dojrzewajacy - co to znaczy?
Date: Mon, 27 Oct 2008 16:46:52 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <ge4np9$sio$1@inews.gazeta.pl>
References: <ge3v38$9o6$1@news.onet.pl> <ge4e1h$ob4$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: grego69@NO_SPAM_op.pl
NNTP-Posting-Host: fig170.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1225122409 29272 83.13.214.170 (27 Oct 2008 15:46:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Oct 2008 15:46:49 +0000 (UTC)
X-User: grego69
X-Antivirus: avast! (VPS 081027-0, 2008-10-27), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.17 (Windows/20080914)
In-Reply-To: <ge4e1h$ob4$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316574
Ukryj nagłówki
JaMyszka pisze:
> Ludek Vasta napisał:
>> [...]
>> Skoro juz mowa o surowych wedlinach, to zapytam, na czym wlasciwie
>> polega ta "surowosc"? Ze w zaden sposob mieso nie poddano obrobce
>> termicznej (gotowanie)? Czy to sie jakos przeklada na termin
>> przydatnosci wyrobu lub mozliwosci zastosowania?
>
> Np. kiedyś skopiowałam sobie taki przepis:
>
> Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:
>
> Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste
> surowe mięso. Natrzeć solą roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć
> w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5
> (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie.
> Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można
> mięso umieścić w garnku z pokrywką.
> Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka
> rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być
> 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w
> przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
> Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni
> obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku.
> Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
> Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni,
> ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,
> wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
> Autor: Gargamel
>
Witam,
Szynki parmeńskie dojrzewają ok. 12 miesięcy. Ostatnio jadłem. Ale
bardziej mi smakowała szynka toskańska. Pychotka.
Pozdrawiam,
Grzegorz
|