Data: 2008-10-27 15:46:52
Temat: Re: Surowo dojrzewajacy - co to znaczy?
Od: GK <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka pisze:
> Ludek Vasta napisał:
>> [...]
>> Skoro juz mowa o surowych wedlinach, to zapytam, na czym wlasciwie
>> polega ta "surowosc"? Ze w zaden sposob mieso nie poddano obrobce
>> termicznej (gotowanie)? Czy to sie jakos przeklada na termin
>> przydatnosci wyrobu lub mozliwosci zastosowania?
>
> Np. kiedyś skopiowałam sobie taki przepis:
>
> Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:
>
> Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste
> surowe mięso. Natrzeć solą roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć
> w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5
> (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie.
> Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można
> mięso umieścić w garnku z pokrywką.
> Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka
> rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być
> 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w
> przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
> Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni
> obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku.
> Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
> Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni,
> ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,
> wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
> Autor: Gargamel
>
Witam,
Szynki parmeńskie dojrzewają ok. 12 miesięcy. Ostatnio jadłem. Ale
bardziej mi smakowała szynka toskańska. Pychotka.
Pozdrawiam,
Grzegorz
|