Data: 2006-02-26 00:51:29
Temat: Re: Sushi/ Suszi :)
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:dtqps2$gi3$4@atlantis.news.tpi.pl...
> Marsjasz napisał(a):
>> Japonczycy maja niezla srednia zycia...
>> a ryba do sushi to nie przelezaly baltycki dorsz...
>
> Prawdziwa ryba używana do sushi truje i to całkiem nieźle nawet
> prawdziwych japończyków.
Ktora, ktora??? Losos..? Tunczyk(i)..? Kraby..? Osmiornica? Squid? A moze
wegorz..? Bo wszystkie te stworzenia - i wiele wiecej - uzywane so do
przyrzadzania sushi. A szczegolnie tunczyk.
Ryba Fugu (a szczegolnie Tora Fugu) jest bardzo trujaca ale po pierwsze
mozna ja dostac w bardzo nielicznych restauracjach (kucharz w Japonii musi
miec specjalne uprawnienia do jej przyrzadzania a praktycznie nie ma
eksportu) a poza tym podaje sie ja zwykle gotowana lub jako sashimi. Poza
tym za cene jednego dania z Fugu (czesto ponad 200 dolarow) to mozna sie
najesc sushi az do rozpuku nawet w Japonii (gdzie pierunsko drogo.) A tak
na marginesie, to pewnie wiecej osob podtruwa sie jajeczkami prepiorczymi
serwowanymi na np. tobiko (sushi z ikra ryby latajacej) niz Fugu.
--
><eM eL><
There's no place like 127.0.0.1
|