Data: 2002-11-21 18:36:22
Temat: Re: Święta tuż tuż
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ania331" <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ariju9$btp$1@news.gazeta.pl...
> Moi drodzy świeta tuż tuż i trzeba powoli zacząć mysleć o Wigilii. Może mi
> podpowiecie jakie potrawy mogą się znaleść na Wigilijnym Stole?
U mnie zawsze jest tak samo, i chyba dzieki temu caly ten urok jest :)
Na pierwszy "strzal" idzie barszcz (zakwas robi jakies 2 tyg przed
swietami) z uszkami, doprawiony czosnkiem i majerankiem - nadzienie
grzybowe, wszystko wlasnorecznie robione, nic kupionego (nie wiem czemu nie
rozumiem osob ktore kupuja .. ale to takie moje zdanie)
pozniej podawane sa pierogi z kapusta i grzybami a do nich koniecznie sos
grzybowy
karp z pieczarkami i cebula (smazony na masle)
kapusta (kiszona) z fasolka
sledzie w occie, w oleju, po wiejsku, salatka sledziowa - sledz pod pierzyna
i pod kozuchem
jest tez galareta z kurczakiem (sama chudzizna)
nie brakuje kompotu z suszu, w tym roku zamierzam zrobic tez poncz
swiateczny, albo wino grzane z owocami
na koniec placki - makowiec, sernik, czasem tort makowy, piernik przede
wszytskim (zwykly przekladany drzemem porzeczkowym, lub taki swiateczny
pieczony na 3-4 tyg przed), pierniczki, serca z polkruchego ciasta
przekladane dzemem pomaranczowym i kuleczki marcepanowe
huh, jest tego troszke, chyba nic nie pominelam :)))
do wszytskiego czerwone wino, zeby rano obudzic sie z mniejwiecej
przetrawionym posilkiem;))
a juz na taki koncowy koniec ... choinka z prezentami pod spodem ;))
A dni swiateczne, to oprocz smakowitosci z wigilii miesa, pieczony schab, ze
sliwkami, karkowka pieczona, boczek faszerowany, przerozne zawijasy
(roladki), schab zawijany z pieczarkami, filet z indyka, jakas smaczna
surowka ...
i wszystko to na te 3 niezwykle dni :))
Steskniona za swietami Marta :)
|