Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.
neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Świnia is dead
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4d31ebdb$0$2450$65785112@news.neostrada.pl>
<ih26f7$70t$3@usenet.news.interia.pl>
<4d3a7f66$0$2460$65785112@news.neostrada.pl>
<sfehi4mgjygt$.1stnqwdein3ns.dlg@40tude.net>
<4d3c1417$0$2443$65785112@news.neostrada.pl>
<19hq92a25y6zm$.gclr7gqh1jcc.dlg@40tude.net>
<4d3dc28d$0$2445$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 24 Jan 2011 19:52:00 +0100
Message-ID: <bxk8bsxv6a88$.tajlyh4oy2hu$.dlg@40tude.net>
Lines: 71
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.170
X-Trace: 1295895137 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2450 79.185.253.170:51834
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:334117
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 24 Jan 2011 19:17:02 +0100, Jan Werbinski napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:19hq92a25y6zm$.gclr7gqh1jcc.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 23 Jan 2011 12:40:37 +0100, Jan Werbinski napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:sfehi4mgjygt$.1stnqwdein3ns.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 22 Jan 2011 07:54:00 +0100, Jan Werbinski napisał(a):
>>>>
>>>>> Nie wiem jak to policzyć, bo nie wiem ile kosztują wędliny w sklepach.
>>>>> Do
>>>>> czego to odnieść? Np mam 8 kg mielonej słoniny, która jest
>>>>> bezużyteczna.
>>>>
>>>> Normalnie: przecież wiesz, ile czego dajesz do kiełbasy.
>>>>
>>>> Biorąc pod uwagę ceny w hurtowni mięsnej, gdzie się zaopatruję, kiełbasa
>>>> wychodzi mi (karczek, schab, słonina, wołowina I klasy, przyprawy,
>>>> osłonki)
>>>> po 30 złotych. Jest to kiełbasa domowa, nie z resztek mięsa - kosteczki
>>>> schabu zawieszone w pysznej masie, skórka trzaska przy łamaniu :-)
>>>
>>>
>>> Ze świnki 110 kg wyszło między innymi: 4 kg schabu, 6 kg golonki, 6kg
>>> polędwicy, 20kg kiełbasy, 10 kg szynki.
>>
>> Wydaje mi się, ze trudno dobrze zagospodarować całą świnię. Kaszanek i
>> salcesonu wszak nie robiłeś? Gdzie jest krew, słonina i podroby?
>> Uważam, że bardziej się opłaca kupić mięso z rozbioru, konkretne kawałki
>> na
>> konkretny wyrób.
>
> Kaszankę zrobili, bo się nie dogadaliśmy. Rozdaję je jak mnie ktoś odwiedzi.
> :-)
> Salceson też jest i nawet smaczny. Sklepowego bym do ust nie wziął. Pfuj.
>
> Ile kosztuje mięsko z rozbioru? Np szynka, schab itp.
Erratę muszę na wstępie zrobić: poprzednie pobieżne obliczenie ceny
kiełbasy oparłam na zapamiętanym łącznym koszcie zakupu, razem z mięsem na
szynki i balerony. Bez sensu.
Wzięłam kwitek z zakupu samego mięsa na kiełbasę w hurtowni (mam, bo zawsze
zostawiam najnowszy kwitek do następnego razu - mam od razu wtedy
przypomnienie potrzebnych ilości i porównanie cen), i o:
wołowina b/k : 22,33zł * 2,50kg = 55,83zł
karczek b/k : 15,05zł * 3,86kg = 58,09zł
schab b/k : 17,48zł * 2,82kg = 49,29zł
słonina : 5,34zł * 1,20kg = 6,41zł
Ilość mięsa: 10,38kg
Cena brutto: 169,62zł * 1,03 = 174,71zł //cena z 3% VAT
Osłonki na tę ilość miesa: kilka zł, liczmy 5zł
Przyprawy: 5zł
Łączny koszt po zaokrągleniu: 185zł
Wyszło jakieś 12 kg kiełbasy surowej (masa wchłonęła grubo ponad litr
wywaru z kości). Waga po wędzeniu - znowu ok. 10 kg.
Czyli po erracie: koszt 1 kg luksusowej kiełbasy wynosi 18,50zł.
Czyli cena m.w. jak w sklepie, ale jakiekolwiek porównanie do kiełbasy
sklepowej absolutnie niemożliwe.
PS. Przy okazji: na tym samym kwitku mam też polędwicę wołową, bo właśnie
promocja była, kilka dni przed samymi świętami - cena brutto za 1 kg
46,50zł :-)
|