Data: 2002-12-30 20:37:23
Temat: Re: Sylwester/indyczka
Od: "AnnaK" <a...@U...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Niedawno tez szukalam i znalazlam przepis Magdaleny Basset na indyka,
wklejam, moze sie przyda.
"A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg (zmniejszyc czas pieczenia w zaleznosci od wielkosci ptaka)
Brytfanna z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje ziola to majeran,
tymianek, rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfannie piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci
prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie nogi. Gaza
powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance stopionego
masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze na indyku,
rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy jak w kopercie,
zakryc indyka szczelnie pokrywa lub folia, piec w rozgrzanym piecu
235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc temperature do 180C/350F, piec
nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine bez przykrycia, zdjac gaze z
ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec, az zbrazowieje,
i az nie bedzie sladu krwi przy nodze. Po upieczeniu wyjac i zostawic na 10
minut, zeby sie lepiej kroil. Podac z sosem, ziemniakami puree z pieczonym
czosnkiem, zurawinami, pieczonymi yamami, zielona fasolka szparagowa, no i
bigosem :)))
Magdalena Bassett"
Zastanawiam sie tylko nad czasem pieczenia, bo po zsumowaniu wychodzi mi
ponad 6 godzin, ale tu chodzi o 8 kg, wiec mozliwe, ze to tyle trwa.
Udanego Sylwestra i
Anka Pruszkowianka
|