Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Moni|<a" <kserro@w@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Syrop z kwiatów czarnego bzu
Date: Fri, 3 Jun 2011 10:58:13 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <isa7n8$n92$1@inews.gazeta.pl>
References: <9...@g...googlegroups.com>
<ucwdp1t4xxcd$.19d7rlno199al.dlg@40tude.net> <is7eka$1f7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 188.146.53.59.nat.umts.dynamic.eranet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1307091496 23842 188.146.53.59 (3 Jun 2011 08:58:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Jun 2011 08:58:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: kserro
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336297
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jura" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:is7eka$1f7$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-06-01 22:55, Ikselka pisze:
>
>>> Jak znam siebie, to jeszcze bym opłukała.
>>> Thx :)
>>
>> Tera to parzyć trza!
>> ;-)
>
> żarty, żartami, a znalezienie kszarów bzu rosnącego w czystej okolicy to
> nie takie łatwe zadanie, gdy się mieszka w mieście.
>
> Z tym płukaniem to nie jestem przekonany.
>
> Skoro nawet potrząsać nie wolno by pyłku nie stracić, to co dopiero z
> płukaniem.
>
> Choć ciekawym co się dzieje z nim podczas deszczu, wymywa się czy nie.
>
> W przeciągu tygodnia zrobiliśmy około 12 litrów syropu. Substrat był z
> różnych miejsc.
>
> Wszystkie 4 partie syropu są różne w smaku. (choć robione w identyczny
> sposób)Zapisujemy obserwację.
> Póki co mogę napisać, że IMHO 30 baldachów to na kg cukru na litr wody to
> za mało.
>
> Ostatnia partia miała mało pyłku
> (poznać po stopniu zabarwienia palców podczas wyrywania płatków z
> szypułek) i sok jest mało esencjonalny w smaku.
>
> Jak po deszczach znajdę jeszcze jakieś kszary to też zrobię soku, ot tak,
> z reporterskiego obowiązku
>
> --
> Jura
mam pytnie: czy syropem zalewasz całe kwiatostany z łodygami ,czy tylko same
oberwane kwiatki?
Pozdrawiam
Monika
|