Data: 2005-12-26 19:51:50
Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wojtek Girtler" <w...@h...pl> wrote in message
news:doea8j$ntu$1@inews.gazeta.pl...
> Ja mam dwie możliwości obie związane z beczką, widziałem i jadłem kiedyś
> taką kapustą kiszoną moim zdaniem szklistość kapusty uzyskuję się bądź przez
> ukiszenie jej w całości tzn. całej główki, albo przemrożenie na dworze
> takiej kapusty ukiszonej w całośći, nie wiem dokładnie który z czynników ma
> decydujące znaczenie, ale wydaje mi się że raczej kiszenie kapusy w całe
> główce
Pomysł z przemrożeniem jest ciekawy, pewnie wypróbuję !
Przed Świętami poszukując pomysłów znalazłem też pomysły takie jak 'wystawić na
mróz, odgrzać' ale pogoda nie sprzyjała a lodówka pełna :-)
Kapustę kiszę sporadycznie sam, najczęściej ze względu na liście na gołąbki i te
rzeczywiście miejscami stają się szkliste, główki ze względu na ograniczenia
techniczne nie kisiłem.
Dzięki Wojtku za pomysły,
TomekD
|