Data: 2006-04-09 17:47:39
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <e1bdg2$62g$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Shivman" <s...@e...pl> wrote in message
> news:e1bb5v$os$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > "Przygotowywanie warzyw w mikrofalówce jest szkodliwe dla zdrowia:
> > zwiększa
> > ryzyko chorób nowotworowych i zwyrodnieniowych. Mikrofale eliminują bowiem
> > przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed rakiem. Najbezpieczniej
> > przyrządzać warzywa na parze" - donosi "New Scientist".
> > więcej ...
> > http://www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=c
iekawe&sub=10
> > Czy to prawda?
> > Pozdrawiam
Wydaje się, że to brednie. Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur
niż inne metody gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu
przeciwutleniaczy. Na dodatek powołanie się na New Scientist jest chyba
też wyssane z palca - w każdym razie na stronach
<http://www.newscientist.com> nic takiego nie znalazłem.
Władysław
Władysław
|