Data: 2017-06-09 10:38:40
Temat: Re: Szparagi!
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Szparagi z szynką - w cieście piwnym.
>
> Szparagi podgotować na parze - połowę zalecanego czasu, czyli 5 minut.
> Ostudzić, zawinąć w szynkę zwykłą lub parmeńską, maczać w cieście piwnym
> (gęstość budyniu) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
> Ciasto piwne - jak na naleśniki, lecz jajo/jaja ubite na biało przed
> dodaniem maki, no i jest gęściejsze, przy czym mokrym składnikiem jest
> dowolne piwo (ja biorę ciemne, np. Kozel cerny).
>
>
> Penne z łososiem i szparagami.
>
> Szparagi i łososia pokroić na cząstki, serki topione śmietankowe lub
> ementalskie na małe kawałki, makaron podgotować 2 minuty (ma być wyraźnie
> twardawy) i odcedzić lub potraktować parą razem ze szparagami.
> Składniki ułożyć w naczyniu do zapiekania z pokrywą, doprawić czosnkiem i
> białym pieprzem. Zalać śmietanką tortową pół cm powyżej, przykryć, zapiekać
> w 160-180 st. 15-20 minut.
>
Lepiej zapiekać 30 minut.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|