Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Przemo P <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szpinak
Date: Wed, 31 Jan 2001 03:18:00 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 49
Message-ID: <3...@w...pl>
References: <3...@a...net.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.94.212.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.ipartners.pl 980907349 18128 195.94.212.194 (31 Jan 2001 02:15:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jan 2001 02:15:49 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42502
Ukryj nagłówki
Popatrzmy jak Ania zapodaje na pl.rec.kuchnia:
>
> Moi drodzy,
>
> mam ostanio strrraszna ochote na wszystko co ze szpinakiem. Po tygodniu
> wyczerpaly mi sie pomysly:(
>
> Pomozecie?;)
>
> Ania
> Co Do Dzis Tylko Czytala;)
A moze cos gdzie szpinak nie stanowi glownego skladnika
Kulki miesne ze szpinakiem i wloskim grochem
(przepis z kuchni arabskiej)
70 dag wolowiny, cieleciny lub jagnieciny
1 cebula drobno posiekana
sol, pieprz, olej
10 dag grochu wloskiego lub zoltego, moczonego przez noc
500 g szpinaku
1 lyzka masla
2 roztarte zabki czosnku
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1 lyzka masla lub oleju
Mieso przez maszynke 2 razy, do tego cebula i znow dwa razy przez
maszynke do tego sol pieprz i wyrobic reka przez pol piosenki (okolo 2
minut)
Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego zrumienic na rozgrzanym
oleju (sredni ogien przez caly czas)
Groch ugotowac do miekosci
Szpinak przebrac, obciac ogonki, plukac kilka razy osaczyc i posiekac
w rondlu stopic maslo dodac szpinak i dusic do miekosci
dodac do szpinaku kulki i groch osaczony, przykryc i dusic okolo pol
godziny na malym ogniu - w razie potrzeby dolac wody- zirka 2,3 lyzki
czosnek rozetrzec z lyzka soli
Maslo lub olej rozgrzac na malej patelni wlozyc czosnek, wsypac
kolendre, mieszajac smazyc az bedzie czuc intensywny zapach czosnku -
nie rumienic
pod sam koniec duszenia wlozyc czosnek i wymieszac bardzo dokladnie
Podawac z ryzem
Pzdr
Przemo
|