Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "rallyfreak" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szpinak - lasagne
Date: Wed, 4 Jan 2006 13:49:53 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 73
Message-ID: <dpgg9l$82f$1@news.onet.pl>
References: <dpbagh$j48$1@inews.gazeta.pl> <dpgdap$sdd$1@news.onet.pl>
<dpgf9m$pio$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-7332.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1136378997 8271 84.40.137.164 (4 Jan 2006 12:49:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Jan 2006 12:49:57 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: oxnA3ezACZpcixuljbnM/ZcBDjm+lgf8JDXtwiIeZJA=
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257408
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:dpgf9m$pio$2@nemesis.news.tpi.pl...
> ** rallyfreak, 2006-01-04 12:59:
>
>> Jako zem nowy to przedstawie sie tym co przedwczoraj wymyslilem
>> przechadzajac sie pomiedzy warzywami..
>
>> Szpinak mrożony
>> Brokuły mrożone
>
> Da się kupić świeże w sumie. :)
Zakupy robilem w poniedzialek i nawet w markecie pustki na polkach byly.
>> Fasolka szparagowa (puszka)
>
> Nie pasuje mi do miksu, tak samo szpinak *i* brokuły, dałbym sam szpinak.
Sam nie bylem pewien ale naprawde polecam. Wyszlo calkiem ciekawie..
>> Żolty ser (gouda ale nastepnym razem sprobuje cos innego)
>
> Spróbuj pół na pół: Mozarelli - nie musi być jakoś bardzo jakościowo
> wykwintna, taki polski odpowiednik (nie z wody tylko w "kiełbasie")
> wystarcza; jakiś niebieski/pleśniowy np. Rokpol czy Lazur
Dobry pomysl na kolejna ewolucje..
>> Pieczarki
>> Sos grzybowo-smietanowy Knorr
>> Smietana
> Nie pasuje mi to w ogóle do szpinaku. :) Ale to tylko moje zdanie.
I tu tez jestem zadowolony z polaczenia. Zaden smak nie dominowal i
wszystkie bylo czuc.
>
>> Czosnek
>
> Do wszystkiego. :)
>
>> Makaron do lasagne
>
>> Zlocimy cebulke, podsmazamy pieczarki, odrobine podgotowujemy brokuly.
>> Sos po skosztowaniu poprawiony przyprawami, czosnkiem i smietana 18%.
>> Szpinak zwyczajnie na maselku, sol, pieprz, czosnek. Laczymy wszystko i
>> dodajemy fasolke z puszki.
>
>> Spod naczynia delikatnie maslem.. makaron (zawsze minutke podgotowuje)..
>> farsz..sos.. przyprawy.. tarty ser.. makaron.. itd.
>
>> 45-60 minut na ok. 200 st.
>
>> Najlepiej smakuje nastepnego dnia po odstaniu w piekarniku.
>
>> Goscie zajadali ile wlezie..
>
> Z wierzchu przydałoby się jeszcze beszamelem (w Twoim przypadku wiekszą
> ilością tego sosu) przykryć aby nie wysychało.
I tak bylo.. plus zielone przyprawy dla ozdoby.
Polecam sprobowac. Nawet osoba nie przepadajaca za szpinakiem zajadala, a
bylo 500g.
Pozdrawiam
Kuba
|