Data: 2006-07-09 08:39:15
Temat: Re: Szybkowar - help
Od: "onet.pl" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> W instrukcji jest napisane ze czas gotowania zaczyna się do momentu
> puszczenia pary przez zaworek - u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
> maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone) - czy to
> jest normalne - wtedy gotowanie kalafiora powinno trwac około 23-25
> minut - ale po 23 byl juz rozgotowany lekko (ale smaczny).
-czasy gotowania trzeba sobie dobrac samemu, sa podane wartości w
przyblizeniu i z tego trzeba korzystac
-wody nalezy wlac maxymalnie malo ( zawsze kiedy bedzie potrzebna mozna
dolac)
-dla przykladu kiedy gotuje kapuste wlewam na taki 6 litrowy szybkowar tylko
szklanke wody
poziom wypelnienia szybkowara, produkt plus woda nie moze przektaczc 3/4
objetosci szybkowara
- straty wody w szybowarze podczas gotowania sa praktycznie minimalne
-podam przyblizone czasy, ktore trzeba sobie potem skorygowac samamu
kapusta swieza 6-9 m
marchew 5-7m
ziemniaki5-7
kukurydza 18-22m
zupy
jarzynowa 4-6
ziemniaczana 12-14
kapusniak (kiszona) 12-14
flaki wolowe 55-60 ( bardzo miekkie)
wolowina 20-22
kurczak 8-10
watroba wolowa 20-22
indyk udziec 25-30 ( 1kg 1 1/2 szk wody)
zoladki drobiowe 18-20 ( pyszne i miekkie)
serca drobiowe 16-18
schab 22-25
serca wolowe 30-35
buraki czerwone sredniej wielkosci 28-32
kurczak do galaretki ( bardzo miekki) 25-58
to oczywiscie moje czasy, ale moga odbiegac od normy poniewac czasm
cisnienie w szybkowarze jest roche inne, mam dwa i w jednym musze zawsze
dolazyc ok 1-2 minut wiecej
Generalnie zalewam jaknajmniejsza iloscia wody , zawsze mozna pootem dolac
( przegotowajej i goracej ), woda odparowuje w minimalnej ilosci
W mojej instrukcji pisze nawet ze można dusić mieso w ilosci wody 1/2
szklanik wody, wszystko zalezy od tego co sie robi.
|