Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:WgqNrhikClQuxYrRSXTRhhAKUOM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5867757d$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Szynka świąteczna z Biedronki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <58515d02$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5852dc83$0$5157$65785112@news.neostrada.pl>
<58532eb1$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<58533e43$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<X...@1...0.0.1>
<jnmg6yw8bj0a$.m7vp96oanpde.dlg@40tude.net>
<X...@1...0.0.1>
<5866e112$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<X...@1...0.0.1>
Date: 31 Dec 2016 09:08:14 GMT
Lines: 40
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.124.205
X-Trace: 1483175294 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15186 79.191.124.205:58459
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1405563661
X-Received-Bytes: 3183
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375299
Ukryj nagłówki
Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> wrote:
> Użytkownik Ikselka i...@g...pl ...
>
>>>> W ciągu najbl. kilku dni postaram się zeskanować i wysłać Ci na priv
>>>> (adres prawdziwy?)
>>>
>>> Dzięki, adres prawdziwny tyle ze na serwerze poczta.onet.pl
>>>
>> Przepraszam, długo musisz czekać, ale kompletnie nie miałam warunków,
>> żeby siąść do skanera. Postaram się jutro załatwić sprawę.
>>
> Nie ma potrzeby.
> Ksiażka juz w domu czeka na odrobine wolnego czasu i checi.
> Dzieki za podpowiedz :)
>
>
Nie ma za co. Super, że kupiłeś książkę. Podpowiem jeszcze wobec tego, że
jako obciążenia przy prasowaniu serów używam moich zapasów cukru/mąki, w
postaci odpowiedniej liczby opakowań umieszczonych w dużym garnku (dla żtp.
stabilnego skupienia masy), który to garnek wraz z zawartością stawiam na
półce" prasy.
Oczywiscie na poczatek wystarczy jakakolwiek "prasa" konstrukcji wlasnej z
dostepnych w domu rzeczy - ja używalam innego, większego od pierwszego
garnka, na ktorego dnie kładłam kratkę do studzenia ciasta, na to forma z
serem w chuście, na to odp. mniejszej średnicy od niej talerzyk, na to
szeroki kubek bez ucha do góry dnem jako tłok, na to garnek z obciążeniem,
tak aby częściowo zagłębiał się w tym pierwszym, a w luz między garnkami
wkladałam w kilku miejscach pionowo aż do dna odpowiednio dopasowane (min.
luz) listewki w celu zapewnienia pionowego równego opadania garnka
dociskowego w miarę odciskania serwatki z sera.
Przypomnę ponadto, że mleko UHT nie nadaje się, trzeba kupić pasteryzowane
- to w butelkach, torebkach lub kanisterkach.
Co do chlorku wapnia (konieczny przy pasteryzowanym mleku) - nie oplaca się
kupowac go w sklepie, lepiej w A.
--
XL
|