Data: 2016-12-31 10:08:14
Temat: Re: Szynka świąteczna z Biedronki
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> wrote:
> Użytkownik Ikselka i...@g...pl ...
>
>>>> W ciągu najbl. kilku dni postaram się zeskanować i wysłać Ci na priv
>>>> (adres prawdziwy?)
>>>
>>> Dzięki, adres prawdziwny tyle ze na serwerze poczta.onet.pl
>>>
>> Przepraszam, długo musisz czekać, ale kompletnie nie miałam warunków,
>> żeby siąść do skanera. Postaram się jutro załatwić sprawę.
>>
> Nie ma potrzeby.
> Ksiażka juz w domu czeka na odrobine wolnego czasu i checi.
> Dzieki za podpowiedz :)
>
>
Nie ma za co. Super, że kupiłeś książkę. Podpowiem jeszcze wobec tego, że
jako obciążenia przy prasowaniu serów używam moich zapasów cukru/mąki, w
postaci odpowiedniej liczby opakowań umieszczonych w dużym garnku (dla żtp.
stabilnego skupienia masy), który to garnek wraz z zawartością stawiam na
półce" prasy.
Oczywiscie na poczatek wystarczy jakakolwiek "prasa" konstrukcji wlasnej z
dostepnych w domu rzeczy - ja używalam innego, większego od pierwszego
garnka, na ktorego dnie kładłam kratkę do studzenia ciasta, na to forma z
serem w chuście, na to odp. mniejszej średnicy od niej talerzyk, na to
szeroki kubek bez ucha do góry dnem jako tłok, na to garnek z obciążeniem,
tak aby częściowo zagłębiał się w tym pierwszym, a w luz między garnkami
wkladałam w kilku miejscach pionowo aż do dna odpowiednio dopasowane (min.
luz) listewki w celu zapewnienia pionowego równego opadania garnka
dociskowego w miarę odciskania serwatki z sera.
Przypomnę ponadto, że mleko UHT nie nadaje się, trzeba kupić pasteryzowane
- to w butelkach, torebkach lub kanisterkach.
Co do chlorku wapnia (konieczny przy pasteryzowanym mleku) - nie oplaca się
kupowac go w sklepie, lepiej w A.
--
XL
|