Data: 2004-02-26 21:36:55
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Reju" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kup w sklepie to będziesz miała soczystą ;-]
>
> A tak poważnie to zbyt wysokie stężenie soli i saletry w marynacie
> wyciąga soki. Stężenie soli i saletry w marynacie nie może być większe
> niż 30 promille, czyli 30g w litrze. chodzi o to by nie przekroczyło 37
> promille, bo taka jest zawartość soli w tkankach zwierząt.
> A soki przez błony komórkowe przenikają w stronę, gdzie jest wyższe
> stęzenie soli mineralnych.
>
Jeżeli wolno zabrać głos to bym dodał,
że ważne jest aby temperatura przy wędzeniu nie była zbyt wysoka
i aby szynki po ugotowaniu nie wyjmować z wody do czasu aż zupełnie
wystygnie
pozdrawiam
Piotr Rejman
r...@p...onet.pl
|