Data: 2004-02-27 03:23:08
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On 26 Feb 2004 12:24:15 +0100, "Kaja" <j...@w...pl> wrote:
>Juz drugi raz robię szynkę domowym sposobem. Najpierw marynuję 2 tygodnie w
>saletrze +zioła, a potem wędzę. W porównaniu do sklepowych wędlin wychodzi
>rarytas. Ale przypominając sobie jak to dawniej szynka smakowała- to ta moja
>wychodzi zbyt sucha. Dlaczego?
Moze za goraco wedzisz? Powies wyzej, tam gdzie jest ciut chlodniej -
powinna dojsc do koloru i aromatu nie tracac soczystosci. Druga sprawa
- moze bejc za mocny (za duzo soli i saletry - wyciaga wode z miesa i
w efekcie po wedzeniu wychodzi wior)? Poeksperymentuj z parametrami -
moze sie da cos zmienic.
--
Darek
|