Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "plitkin" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szynka wieprzowa
Date: Fri, 21 Jan 2005 14:08:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <csr098$msb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <csoove$h1n$1@inews.gazeta.pl> <csqqhl$qqe$1@atlantis.news.tpi.pl>
<csqr11$v8d$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.102.14
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1106314345 23435 195.117.102.14 (21 Jan 2005 13:32:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Jan 2005 13:32:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228518
Ukryj nagłówki
Wiec kilka slow wstepu:
1. Jest to danie kuchni Gruzinskiej, ale rozpowszechnione prawie w kazdym
kraju WNP pod rozna nazwa i w troche odmienionej formie, wiec nie
pretenduje na ten "JEDYNY SLUSZNY" przepis!
2. Generalnie (w oryginale) to sie robi z baraniny, ale ja robie z wieprza
zawsze, gdyz baraninka drogawa w tym kraju (i dosc rzadka).
Wiec tak: bierzesz ta szynke, kroisz jak na gulasz (albo drobniej). Bierzesz
ziemniaki, kroisz w kostke (proporcje mniej wiecej 1-1 mieso-ziemniaki -
mowie o ilosciowej proporcji "na oko"). Bierezsz pare pomidorow, baklazan,
cebule, ostra papryke (czuszka).
Miesko lepiej zeby tluste bylo, wiec nie obcinaj tluszczu.
Miesko przyprawic, troche obsmazyc i troche poddusic (ale nie za duzo).
Bierzesz naczynia do zapiekania (lepiej takie przykrywane garnuszki).
Wykladasz do tego naczynia warstwami: miesko, baklazany (w kostke
pokrojone), ziemniaki (posolic warstwe troche), na to cebula pokrojona.
Mozna troche tej papryki ostrej wkroic. Aha: zapomnialem o czosnku - mozna
caly zapiec (odda smaku troche), albo wycisnac.
Dodajesz troche soku pomidorowego - mozna jeszcze troche rosolku). Walisz
wszystko do piekarnika. Na krotko (10-15 min) przed zakonczeniem dodaj
pomidory pokrojone w kostke, bez skorki. Po upieczeniu przekladasz do malych
ladnych garnuszkow, od gory sos: mieszany majonez z ketchupem a na to zolty
ser. Zapiekasz jeszcze ok. 5 min. az ser sie roztopi.
Osobiscie ZAWSZE dodaje jeszcze grzyby (wole prawdziwe, niz pieczarki) -
robie z suszonych, troche obgotowanych i obsmazonych telikatnie (tez taka
warstwe robie. Ale gruzini robia z baraniny i BEZ grzybow (ja stanowczo
polecam z grzybkami).
PYCHA!!!
|