Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.wnaft.agh.edu.pl!news.memax.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.onet
.pl!newsgate.pl
From: T...@a...com.pl (Tomasz Barczak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TIRAMISU
Date: 10 Aug 2000 13:22:02 +0200
Organization: AVC Sp. z o.o.
Lines: 47
Message-ID: <3...@a...com.pl>
References: <jntk5.10269$FO3.261140@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 965906522 31894 213.180.128.22 (10 Aug 2000 11:22:02 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Aug 2000 11:22:02 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32300
Ukryj nagłówki
TIRAMISU
Tiramisu to włoski deser na specjalne okazje Tiramisu to warstwy
biszkoptu przekładane serem mascarpone, kremem z bitej śmietany i
nasączane kawa espresso. Najlepiej sie udaje w szklanym naczyniu o
wysokich brzegach.
Składniki
Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1-1/4 szklanki maki
Jajka rozdzielić, ubić białka na sztywno, dodać cukier w trzech
porcjach, ciągle ubijając, aż będzie lśniąca masa. Ciągle ubijając,
dodawać po jednym żółtku, aż się dobrze wymiesza. Ręką albo łyżka
wymieszać ciasto delikatnie z mąką. Rozprowadzić na blasze posmarowanej
masłem i posypanej mąką. (Tu w Stanach posypujemy mąką, nie bułka, radzę
spróbować). Piec w 200C przez 25-30 min., aż brzegi zaczną odstawać od
blachy i ciasto jest złote. Odwrócić na ściereczkę do wystudzenia.
Tiramisu
1 szklanka mascarpone
Bita śmietana (z 250 ml)
cukier waniliowy
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Na dnie szklanego naczynia ułożyć
warstwę kawałków biszkoptu, udartych raczej niż krojonych. Te warstwę
nasączyć paroma łyżkami kawy. Na to rozsmarować 1/2 mascarpone. Posypać
tarta czekolada. Nakryć następnymi kawałkami biszkoptu, nasączyć kawa,
rozsmarować polowe bitej śmietany, posypać tarta czekolada. Powtórzyć
warstwę z mascarpone, i zakończyć warstwa z bita śmietana. Posypać
czekolada na wierzchu. Schłodzić przez parę godzin. Podawać dużą łyżką,
jak budyń z salaterki, na miseczki. Jest to bardzo bogaty deser i je się
małe ilości. Ta porcja zadowoli 12 osób. Ja to robię w formie tortu, bo
się wygodniej i estetyczniej nakłada, jeżeli w miseczkach, to każdemu w
osobnej, ale wtedy jest sporo zabawy , poza tym klasyczne włoskie
tiramisu jest na biszkopcie kakaowym. Aaa, i do nasączania mieszam kawę
z likierem kawowym, smak jest wtedy mocniejszy.
nie jestem autorem tego przepisu. przeczytalem go kiedys na liscie i
skopiowalem do swojego bogatego archiwum ciekawych przepisow. wkrotce
bede szczesliwym posiadaczem wlasnej (nawet sporej) kuchni i zaczne
przyzadzac wszystkie skumulowane specjaly, miedzy innymi tiramisu czy
flan.....
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|