Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "R@blinka" <r...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TOPINAMBUR
Date: Mon, 23 Apr 2007 12:45:18 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 55
Message-ID: <f0i2nv$smv$2@news.onet.pl>
References: <f05hgj$1rj$1@atlantis.news.tpi.pl> <f0ebah$4nq$2@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1177325119 29407 82.160.121.2 (23 Apr 2007 10:45:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Apr 2007 10:45:19 +0000 (UTC)
X-Sender: UdN2Lzl0CSPmiYpFBjvMZA==
In-Reply-To: <f0ebah$4nq$2@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000734-2, 2007-04-18), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295478
Ukryj nagłówki
> moze jeszcze masz w zanadrzu jakies przepisy z topinamburem w tle ???
Wprawdzie to nie do mnie, ale skoro szukasz...
Poszukaj w starszych wydawnictwach kulinarnych. Ja mam trzy
przepisy z książki "GOTUJMY INACZEJ" której autorkami są:
Eva Monspart i Magda Salamon a książka ta wydana została
przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987!!!
Zaznaczam, że żadnego z tych przepisów nie próbowałam z
braku topinamburów ;) Nigdy nawet tego cudaka na oczy nie
widziałam ;)...
TOPINAMBUR W CAŁOŚCI
1 porcja
3-4 bulwy topinambura ugotowane w łupinie jak ziemniaki
podajemy jako danie dodatkowe z podanym osobno sosem kwaśnym
lub pikantnym.
TOPINAMBUR NA JARZYNĘ
2 porcje
30 dag topinambura
1 łyżka margaryny
natka pietruszki
cząber
sól
Topinambur umyć i ugotować w łupinie do miękkości (bardzo
szybko mięknie). Pokroić w plastry (po obraniu lub w
łupinie) włożyć na krótko na gorącą margarynę, posolić i
posypać siekaną natką pietruszki i cząbrem.
TOPINAMBUR Z TRYBULĄ
2 porcje
30-40 dag topinambura
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
1 garść drobno pokrojonej trybuli
trochę mleka ewentualnie
sól
Topinambur ugotować. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać
śmietaną zmieszaną z mąką. Posolić, dodać drobno pokrojoną
trybulę, zagotować i, jeśli trzeba dodać trochę mleka.
Pozdrawiam
Rablinka
|