Data: 2007-04-23 10:45:18
Temat: Re: TOPINAMBUR
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
> moze jeszcze masz w zanadrzu jakies przepisy z topinamburem w tle ???
Wprawdzie to nie do mnie, ale skoro szukasz...
Poszukaj w starszych wydawnictwach kulinarnych. Ja mam trzy
przepisy z książki "GOTUJMY INACZEJ" której autorkami są:
Eva Monspart i Magda Salamon a książka ta wydana została
przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987!!!
Zaznaczam, że żadnego z tych przepisów nie próbowałam z
braku topinamburów ;) Nigdy nawet tego cudaka na oczy nie
widziałam ;)...
TOPINAMBUR W CAŁOŚCI
1 porcja
3-4 bulwy topinambura ugotowane w łupinie jak ziemniaki
podajemy jako danie dodatkowe z podanym osobno sosem kwaśnym
lub pikantnym.
TOPINAMBUR NA JARZYNĘ
2 porcje
30 dag topinambura
1 łyżka margaryny
natka pietruszki
cząber
sól
Topinambur umyć i ugotować w łupinie do miękkości (bardzo
szybko mięknie). Pokroić w plastry (po obraniu lub w
łupinie) włożyć na krótko na gorącą margarynę, posolić i
posypać siekaną natką pietruszki i cząbrem.
TOPINAMBUR Z TRYBULĄ
2 porcje
30-40 dag topinambura
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
1 garść drobno pokrojonej trybuli
trochę mleka ewentualnie
sól
Topinambur ugotować. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać
śmietaną zmieszaną z mąką. Posolić, dodać drobno pokrojoną
trybulę, zagotować i, jeśli trzeba dodać trochę mleka.
Pozdrawiam
Rablinka
|