« poprzedni wątek | następny wątek » |
181. Data: 2016-09-06 15:43:08
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 00:41, Animka pisze:
> Allo, allo! Nie palucha (obrzydliwe słowo!), tylko widelec mi do tego
> słuzył. Widelcem też wyrabiam.
>
>
A powiedz mi, jak sprawdzasz przy wyrabianiu mięsa widelcem czy jest
wystarczająco kleiste i klei się do dłoni?
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
182. Data: 2016-09-06 15:50:03
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu .09.2016 o 14:58 Trybun <C...@j...ru> pisze:
> W dniu 2016-08-21 o 22:44, Animka pisze:
>> W dniu 2016-08-21 o 11:09, Trybun pisze:
>>> W dniu 2016-07-21 o 11:23, s...@g...com pisze:
>>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>>
>>>
>>> Próbowałem chyba ze wszystkiego, i jak dla mnie to żaden nie ma sensu.
>>> Raczej śmierć głodowa niż zażerane się ze smakiem surowym mięsem z
>>> czegokolwiek ono by nie było.
>>>
>> Moja siostra ciągle robi kotlety (trochę je tłucze tłuczkiem) z tuszek
>> kurczaka. Ja już na to nie mogę patrzeć. Wolę mielonego z innego mięsa
>> lub tradycyjnego schabowego. Nawet do chleba na kolację lubię.
>>
>
> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z nazwy.
> Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z kurczaka.
Oj tam...
O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu. Klasycznie
rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
183. Data: 2016-09-06 15:56:27
Temat: Re: Tatar z kurczakaTrybun pisze:
> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z nazwy.
Prawdziwi Znawcy potrafią nawet odróżnić KURCZĘ od KURCZAKA!
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
184. Data: 2016-09-06 16:16:10
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 14:58, Trybun pisze:
> W dniu 2016-08-21 o 22:44, Animka pisze:
>> W dniu 2016-08-21 o 11:09, Trybun pisze:
>>> W dniu 2016-07-21 o 11:23, s...@g...com pisze:
>>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>>
>>>
>>> Próbowałem chyba ze wszystkiego, i jak dla mnie to żaden nie ma
>>> sensu. Raczej śmierć głodowa niż zażerane się ze smakiem surowym
>>> mięsem z czegokolwiek ono by nie było.
>>>
>> Moja siostra ciągle robi kotlety (trochę je tłucze tłuczkiem) z
>> tuszek kurczaka. Ja już na to nie mogę patrzeć. Wolę mielonego z
>> innego mięsa lub tradycyjnego schabowego. Nawet do chleba na kolację
>> lubię.
>>
>
> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
> kurczaka.
>
Już nie pamiętam kiedy jadłam rosół z kury, chyba jako dzieciak.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
185. Data: 2016-09-06 16:24:25
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia 2016-09-06 15:56, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Trybun pisze:
>
>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z nazwy.
>
> Prawdziwi Znawcy potrafią nawet odróżnić KURCZĘ od KURCZAKA!
Po nazwie!
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
186. Data: 2016-09-06 17:01:27
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 15:43, stefan pisze:
> W dniu 2016-09-06 o 00:41, Animka pisze:
>
>> Allo, allo! Nie palucha (obrzydliwe słowo!), tylko widelec mi do tego
>> słuzył. Widelcem też wyrabiam.
>>
>>
> A powiedz mi, jak sprawdzasz przy wyrabianiu mięsa widelcem czy jest
> wystarczająco kleiste i klei się do dłoni?
Pomylilam chyba z tatarem. ALE paluchów nie mam tylko paluszki u
rączeńki. No i przybory kuchenne też chyba każdy ma. U mnie się nie jada
paluchami.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
187. Data: 2016-09-06 17:02:02
Temat: Re: Tatar z kurczakaAnimka pisze:
> W dniu 2016-09-06 o 14:58, Trybun pisze:
>> W dniu 2016-08-21 o 22:44, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-08-21 o 11:09, Trybun pisze:
>>>> W dniu 2016-07-21 o 11:23, s...@g...com pisze:
>>>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>>>
>>>>
>>>> Próbowałem chyba ze wszystkiego, i jak dla mnie to żaden nie ma
>>>> sensu. Raczej śmierć głodowa niż zażerane się ze smakiem surowym
>>>> mięsem z czegokolwiek ono by nie było.
>>>>
>>> Moja siostra ciągle robi kotlety (trochę je tłucze tłuczkiem) z
>>> tuszek kurczaka. Ja już na to nie mogę patrzeć. Wolę mielonego z
>>> innego mięsa lub tradycyjnego schabowego. Nawet do chleba na kolację
>>> lubię.
>>>
>>
>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>> kurczaka.
>
> Już nie pamiętam kiedy jadłam rosół z kury, chyba jako dzieciak.
Chłop jadł wtedy, gdy sam był chory, albo kura była chora.
A krupnik jadł niedogotowany.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
188. Data: 2016-09-06 17:02:19
Temat: Re: Tatar z kurczakaQrczak piesze:
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z nazwy.
>> Prawdziwi Znawcy potrafią nawet odróżnić KURCZĘ od KURCZAKA!
>
> Po nazwie!
Przed... przed... przede wszystkiem!
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
189. Data: 2016-09-06 18:25:10
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>
>>>
>>
>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>> kurczaka.
>
> Oj tam...
> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu. Klasycznie
> rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>
Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
190. Data: 2016-09-06 18:25:53
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 15:56, Jarosław Sokołowski pisze:
> Trybun pisze:
>
>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z nazwy.
> Prawdziwi Znawcy potrafią nawet odróżnić KURCZĘ od KURCZAKA!
>
A tak na temat, masz coś do dodania?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |