Data: 2007-05-16 12:48:39
Temat: Re: Termoobieg
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bernard" <p...@m...pl> wrote in message
news:1179319028.769995.298460@p77g2000hsh.googlegrou
ps.com...
> Ja ci na to nie odpowiem, ale warto zapytać jaka temperatura w tej
> funkcji jest uzyskiwana i czy jest mozliwa jej regulacja. Ta funkcja
mogłaby
> służyc np. do suszenia grzybów, warzyw, sucharków, rozmrazania,
bezpiecznego
> odparowywania itp.
> Ja bym kupił - sam mógłbym dobudować do tego regulację elektroniczną -
> gdyby jej nie było.
> Najlepiej iść do sklepu i poprosić o włączenie, gdyby nie znalazł się
> posiadacz/użytkownik. Lub zadzwonić do serwisu - monter może i powinien
> wiecej wiedzieć.
W każdej funkcji - także w tej temperatura jest płynnie regulowana.
Ale najważniejsze jest to czego nie da się w sklepie sprawdzić i
instrukcji wyczytać :
czym w praktyce różni się i jak wpływa na wypieki termoobieg w postaci
nadmuchu gorącego powietrza od strony wiatraka od termoobiegu w którym
źródłem ciepła są grzałki na dole i górze komory a wiatrak tylko
wprawia w ruch powietrze powodując równomierne rozłożenie temperatur.
Paweł
Może zakresami temperatur, może oszczędnością zużycia energii - nie wiem,
musiałbym porobić pomiary. Przypuszczam, że się czyms różni, nie opłacałoby
się robić takiego wodotrysku.
Moja ocena - pozytywna - grzałka dolna lub górna podgrzewałaby np grzyby
bezpośrednio - poprzez promieniowanie i konwekcję, wentylator schładzałby
je - na odmianę ta druga funkcja podgrzewałaby ciepłym powietrzem.
|