Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu 2
Date: Sat, 3 Nov 2001 00:37:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 26
Message-ID: <9rvbbl$7kc$1@news.tpi.pl>
References: <9rggc5$a4r$1@news.tpi.pl> <9rk4v2$sll$1@news.tpi.pl>
<9rrpj8$ne2$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9rv5qp$kqi$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: d2-104.bci.net.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004744885 7820 195.116.240.104 (2 Nov 2001 23:48:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Nov 2001 23:48:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78271
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bartek Krauze" <b...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:9rv5qp$kqi$1@news.tpi.pl...
> ten przepis jest sprawdzony!!! spytaj sie kazdegoWlocha, a on to
> potwierdzi!!! a surowe jajka przeeciez nigdy nue sa pewne, dlatego sie ich
> nie dodaje!!!
> choc te wersje tez znam,
> jesli chodzi o alkohol to zawsze Amaretto, wino marsala dodaje sie do
deseru
> Zabaglione!!!
Wyobraź sobie, że pytałam Włochów o tiramisu i to od nich wiem, że
klasyczna wersja składa się z tych składników, które podałam wcześniej,
porównywałam też liczne przepisy z włoskich książek kucharskich i od
prywatnych osób (rodowitych Włochów), jadałam też ten deser w wielu
miejscach we Włoszech i w różnym czasie.Tiramisu bez jajek nie istnieje, to,
że jajka nie są pewne to nie jest to argument, szczególnie dla Włochów
którzy wręcz obsesyjnie przestrzegają swych przepisów i tradycji kulinarnej.
Marsala jest składnikiem zarówno zabaione jak i tiramisu. Moim zdaniem
amaretto pojawiło się w przepisach na tiramisu jako alkohol bardziej
dostępny , szczególnie za granicą. A jak robisz zabaione? Też bez jajek?:)
Kasia L.
|