Data: 2001-11-02 23:37:59
Temat: Re: Tiramisu 2
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bartek Krauze" <b...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:9rv5qp$kqi$1@news.tpi.pl...
> ten przepis jest sprawdzony!!! spytaj sie kazdegoWlocha, a on to
> potwierdzi!!! a surowe jajka przeeciez nigdy nue sa pewne, dlatego sie ich
> nie dodaje!!!
> choc te wersje tez znam,
> jesli chodzi o alkohol to zawsze Amaretto, wino marsala dodaje sie do
deseru
> Zabaglione!!!
Wyobraź sobie, że pytałam Włochów o tiramisu i to od nich wiem, że
klasyczna wersja składa się z tych składników, które podałam wcześniej,
porównywałam też liczne przepisy z włoskich książek kucharskich i od
prywatnych osób (rodowitych Włochów), jadałam też ten deser w wielu
miejscach we Włoszech i w różnym czasie.Tiramisu bez jajek nie istnieje, to,
że jajka nie są pewne to nie jest to argument, szczególnie dla Włochów
którzy wręcz obsesyjnie przestrzegają swych przepisów i tradycji kulinarnej.
Marsala jest składnikiem zarówno zabaione jak i tiramisu. Moim zdaniem
amaretto pojawiło się w przepisach na tiramisu jako alkohol bardziej
dostępny , szczególnie za granicą. A jak robisz zabaione? Też bez jajek?:)
Kasia L.
|