Data: 2001-06-06 08:09:39
Temat: Re: Topfen strudel mit vanila sauce
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chyba niekoniecznie... ale tu juz jest droga na skroty, skoro uzywa sie
> gotowego polproduktu. Nie wiem, czy u nas mozna kupic cos takiego...
już się poprawiłem. Nie jest to ciasto francuskie. Przepis poniżej w tym
wątku.
> > 2.) ciasto ułożyć na suchej szmacie ;-) posmarować jedną stronę masłem,
> > na to drugą płytkę.
> Proponuje zamiast szmaty uzywac sciereczki, serwetki ;-)
fakt ;-)
> Co to znaczy: na to druga plytke?
znaczy dwa płatki ciasta: ciasto -> masło -> ciasto -> masło -> farsz.
> > 4.) piec 45-50 min. Ciasto powinno być zrumienione i kruche. Posypać
> > cukrem pudrem i wcinać.
> > można drania uświetnić dodając jagody (truskawki, poziomki etc) albo
> > inne owoce do twarożku.
>
> Ta strucla miala byc "...mit vanila sauce" :)
no vanilla sauce można samemu zrobić: mleko, cukier, śmietana i wanilia.
Jak ktoś potrafi to ciasto na strucle uwałkować (ja jeszcze nie
próbowałem), to i sos waniliowy zmajstruje.
> Ale rozumiem, ze w przepisie nie ma o tym mowy.
to jest przepis na strucle uniwersalną ;-))
Waldek
|