Data: 2006-02-28 14:08:29
Temat: Re: Torebki do gotowania miesa
Od: "EWA" <e...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:du0sjv$q59$1@atena.e-wro.net...
> EWA napisał(a):
>
> > Może podacie jakieś przepisy, jak przygotowujecie mięso do szynkowara.
> > Jnteresuje mnie boczek oraz inne mięsa. Proszę o podpowiedź.
> > Ewa
> >
> >
>
> Ponieważ nikt się nie zgłosił, to ja, żeby nie było próżni:
> nie robię niczego specjalnego. Kilka godzin, noc, przed gotowaniem
> obsynpuję ziołoami lub przyprawami albo jedynm i drugim, polewam
> przyprawą do zup. Nie stoosowałem zadnej saletry, soli do peklowania ani
> takich innych.
> Wkładam do szynkowaru (czasem z pokrojoną w piórka cebulą, czasem z
> czosnkiem, czasem z marchwią w słupy, jeśli mięsa jest mniej)dokładam
> denko, sprężynę i do zimnej wody, od zagotowania - ok. 1,5 godziny
> wolnego bulkania. Zdazrało się, że mięsa buyło za dużo, nie dawało się
> ścisnąć - wstawiałem bez sprężyny, po 40 minutach wyjmuję szynkowar
> (rękawice ochronne!!!), dokładam już bez większego probjemu sprężynę
> (ew. zlewając nieco sosu/płynnej galaretki) i na następne 40-50 min.
> Dość ważne jest sól, inne smaki wedle uznania.
>
> --
> JackOss - a po co mi sygnatura?
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszce kilka pytań, czy mięso dajesz w całości czy
rozdrobnione, czy robiłeś roladę z boczku jeżeli tak to jak, czy próbowałeś
robić golonkę?
Ewa
|