Data: 2004-08-09 10:13:18
Temat: Re: Tort??
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
>ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
>posmarować?
>ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo to
>ona nie chciała odchodzić ....
>Pozdrawiam Jarek
Wystarczy na chwilę zanurzyć półmisek (na wysokość galareki) w ciepłej wodzie,
tak, żeby galaretka znajdująca się przy ściankach odrobinę się rozgrazała. A
kominek wyjmuę rozgrzewając go ciepłą ściereczką. Może wymaga to odrobiny
wprawy, ale nie jest trudne...
Znalazłam jeszcze przepis na tort bez jajek. Niestety nie mam zapisane skąd go
mam, ale jest pyszny. Przyda się?
BISZKOPT
2 szkl. mąki tortowej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. kefiru
1/2 szkl. oleju
1 cytryna
1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
KREM
1,5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kefiru
25 dkg orzechów włoskich
kilka kropel olejku arakowego
3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
Powidła śliwkowe
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki biszkoptu,
(bez cytryny, proszku do pieczenia) należy wrzucić do miski. Skórkę ze
sparzonej cytryny, obetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Skórkę dodać do
składników w misce. Na wierzch wysypać proszek do pieczenia, zalać go sokiem z
cytryny. Proszek szybko powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszać dokładnie
wszystko mikserem przez około 5 minut. Do średniej, wysmarowanej tłuszczem
tortownicy (26 cm) wlać połowę ciasta. Wstawić na około 40 minut do piekarnika
nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien mieć
złoty kolor. Po upieczeniu zaczekać ok. 15 minut i wyjąć biszkopt z
tortownicy. Tortownicę umyć, osuszyć i znów wysmarować tłuszczem. Wlać resztę
ciasta upiec następny biszkopt.
KREM. Z orzechów wybrać 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsypać do wąskiej
blaszki do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Orzechy uprażą się i
nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmielić je w młynku (lub utłuc w moździerzu)
na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
Do miski włożyć pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsypać cukier
puder i zmiksować na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawać kefir, a
potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w
proszku pod koniec miksowania).
Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek
nasączyć paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek arakowy
wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
Krem podzielić na trzy części. Jedną częścią posmarowaćj jeden z placków,
przykryć drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmarować powidła. Na powidła
połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj
ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu.
Udekorować.
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|