Data: 2004-08-09 11:29:38
Temat: Re: Tort??
Od: "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lenka" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04080912131843@polnews...
> >Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
> >ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
> >posmarować?
> >ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo
to
> >ona nie chciała odchodzić ....
> >Pozdrawiam Jarek
>
> Wystarczy na chwilę zanurzyć półmisek (na wysokość galareki) w ciepłej
wodzie,
> tak, żeby galaretka znajdująca się przy ściankach odrobinę się rozgrazała.
A
> kominek wyjmuę rozgrzewając go ciepłą ściereczką. Może wymaga to odrobiny
> wprawy, ale nie jest trudne...
>
> Znalazłam jeszcze przepis na tort bez jajek. Niestety nie mam zapisane
skąd go
> mam, ale jest pyszny. Przyda się?
>
> BISZKOPT
> 2 szkl. mąki tortowej
> 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. kefiru
> 1/2 szkl. oleju
> 1 cytryna
> 1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
> KREM
> 1,5 kostki masła
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 1/2 szklanki kefiru
> 25 dkg orzechów włoskich
> kilka kropel olejku arakowego
> 3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
> Powidła śliwkowe
>
> Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki biszkoptu,
> (bez cytryny, proszku do pieczenia) należy wrzucić do miski. Skórkę ze
> sparzonej cytryny, obetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Skórkę dodać do
> składników w misce. Na wierzch wysypać proszek do pieczenia, zalać go
sokiem z
> cytryny. Proszek szybko powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszać
dokładnie
> wszystko mikserem przez około 5 minut. Do średniej, wysmarowanej tłuszczem
> tortownicy (26 cm) wlać połowę ciasta. Wstawić na około 40 minut do
piekarnika
> nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien
mieć
> złoty kolor. Po upieczeniu zaczekać ok. 15 minut i wyjąć biszkopt z
> tortownicy. Tortownicę umyć, osuszyć i znów wysmarować tłuszczem. Wlać
resztę
> ciasta upiec następny biszkopt.
>
> KREM. Z orzechów wybrać 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsypać do
wąskiej
> blaszki do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Orzechy uprażą
się i
> nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmielić je w młynku (lub utłuc w
moździerzu)
> na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
> Do miski włożyć pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsypać cukier
> puder i zmiksować na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawać
kefir, a
> potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w
> proszku pod koniec miksowania).
> Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek
> nasączyć paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek
arakowy
> wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
> Krem podzielić na trzy części. Jedną częścią posmarowaćj jeden z placków,
> przykryć drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmarować powidła. Na
powidła
> połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj
> ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu.
> Udekorować.
>
Baaaaardzo Dziękuję!!;))))))
na pewno się przyda;)
pozdrawiam Jarek
>
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
|