Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Maria" <k...@c...com.au>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort ananasowy Magdaleny Basset
Date: Sat, 19 May 2001 13:37:16 +1000
Organization: news.onet.pl
Lines: 79
Sender: [maria57 friko.onet.pl]@host-216-252-150-111.interpacket.net
Message-ID: <9e4pos$mi2$1@news.onet.pl>
References: <2...@n...aol.com> <9dtkhg$m57$1@news.tpi.pl>
<9dtmo1$epf$1@news.mch.sbs.de>
NNTP-Posting-Host: host-216-252-150-111.interpacket.net
X-Trace: news.onet.pl 990243420 23106 216.252.150.111 (19 May 2001 03:37:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 May 2001 03:37:00 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2462.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2462.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52095
Ukryj nagłówki
Wykonalam ten tort i natknelam sie na przeszkady. Do biszkoptu nie bylam
pewna jaka make dodac bez proszku czy z proszkiem? Ja dalam z proszkiem i
biszkopt opadl w srodku. Co do budyniu to nie bylam pewna w ktorym momencie
dodac make i make ziemniaczana wiec wymieszalam wszystko i budyn nie wyszedl
najlepiej ale wpadlam na pomysl zmiksowania i to okazalo sie zbawienne w
skutkch. Tort wyszedl wspanialy. Maria
"Olga Wysocka" <O...@z...siemens.pl> wrote in message
news:9dtmo1$epf$1@news.mch.sbs.de...
> Użytkownik Jacek P. Urbanowicz <j...@p...onet.pl> w wiadomooci do
grup
> dyskusyjnych:
> > Przylaczam sie do prosby o przepis :)))
> > pzdr.
> > Jacek
> >
> > Użytkownik "Lilibell555" <l...@a...com> napisał w wiadomooci
> > news:20010515181615.09570.00003121@ng-bd1.aol.com...
> > > U nas byl w niedziele Dzien Matki no i zrobilam tort ananasowy
> > Magdaleny Basset
> > > .Wyszedl SUPER
>
> W międzyczasie udało mi się "włamać" do archiwum i oto co znalazłam:
>
> Tort Ananasowy: (z posty Magdaleny Basset z 14.07.2000) - mam nadzieje, że
> to o ten chodziło.
>
> Moj biszkopt
> Budyn waniliowy
> ananasy pokrojone na kawalki (okolo 400gr puszka)
> sok z ananasow plus rowna ilosc wodki
> bita smietana (pol szklanki smietanki, lyzka cukru + jedna paczka
> Stabilizatora Oetkera)
> Biszkopt przekroic na 3 plastry, uzyc gore jako spod, nasaczyc 1/3
> sokowodki, przelozyc 1/2 budyniu, rozprowadzic 1/2 ananasow, przykryc
> srodkowym plastrem, nasaczyc, na to budyn, ananasy, nastepnie spodni
> plaster nasaczyc od spodu przed nalozeniem na tort, nalozyc na wierzch,
> pokryc bita smietana, ozdobnie lub artystycznie, posypac czyms:
> porzeczkami, jagodami, malinami, skorka pomaranczowa, fiolkami w cukrze
> - co pod reka.
> A teraz przepisy:
> Biszkopt
> 6 jajek, rozdzielonych
> 3/4 szklanki cukru
> 1 i 1/3 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka,
nie
> bulka tarta.
> Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
> cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac,
> dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
> delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac
do
> formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
> patyczkiem.
> Budyn
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka smietanki
> 4 zoltka
> 1/2 szklanki cukru
> 2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
> 1/4 szklanki maki zwyklej
> 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
> Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac make, dobrze wymieszac, dodac
> smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac w garnuszku
> powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste, przelac do miski do
> wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
> goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha. Tak naprawde to
> jest to taki troche oszukany creme patisserie.
> Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
> sok do nasaczania, z wodka lub brandy.
>
> Pozdrawiam,
> OLA
>
>
>
|