Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort migdałowy
Date: Thu, 01 Jan 2004 23:27:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 82
Message-ID: <010120042327547530%wlalos@onet.pl>
References: <2...@2...17.233.6>
NNTP-Posting-Host: qo163.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1072996135 11643 217.99.24.163 (1 Jan 2004 22:28:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jan 2004 22:28:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185138
Ukryj nagłówki
In article <2...@2...17.233.6>, Ania <a...@p...onet.pl>
wrote:
> Witam
>
> Czy zna może ktoś z was przepis na tort migdałowy.
> Jeżeli tak to proszę o przepis.
Proszę cię bardzo. Z przepisów, które pozostały po mojej Mamie.
Pierwszy pochodzi od jej przyjaciółki p. Ady Kočkowej z Poznania.
Tort z kruchego ciasta z orzechami lub migdałami
Znakomity, łatwy do zrobienia, może stać parę dni.
Ciasto:
250 g masła
250 g mąki
250 g cukru
250 g migdałów lub orzechów zmielonych na grubszej tarce lub siekanych
5 żółtek z dużych jaj lub 3 żółtka i i 2 łyżki gęstek kwaśnej śmietany
Wszystko wymieszać, prędko ugnieść ciasto, włożyć na 1/2 godz. do
lodówki, potem uformować 5 cienkich placków do małej tortownicy. Upiec
je na złoty kolor. Uważać, by nie spalić. (ok. 15 min) Można z ciasta
uformować gruby wałek i pokroić je na 5 placków, które następnie
rozgniata się na małej tortownicy bez wałkowania.
[Przyznam się, że nie bardzo rozumiem, o co Mamie chodziło z tą
tortownicą. Mnie się wydaje, że tortownicia jest tu zbędna]
Krem -- daje się 2 warstwy kremu kawowego i 2 czekoladowego. Jak ktoś
woli można dać jeden rodzaj kremu, albo jeden rodzaj kremu i słodką
marmeladę pomarańczową lub morelową.
Krem czekoladowy:
150 g masła
1 jajko duże
1 żółtko
200 g cukru pudru
Ucierać ręcznie 15 min. na pianę lub mikserem 3 min. Dodać 50 g bardzo
dobrego kakao lub tartej czekolady, utłuczonej wanilii lub trochę
prawdziwego rumu.
Krem kawowy
400 g bardzo dobrego masła ukręcić z 4 łyżkami cukru pudru i tartą
skórką cytrynową. Wkręcić 4 całe jaja. (uważać, by nie były prosto z
lodówki, bo krem się zważy)
300 g cukru zalać szklanką mocnej kawy, dodać kawałek laski waniliowej
i gotować na małym ogniu do nitki (tzn. aż utworzy się ciągnący się
syrop). Po ostudzeniu wkręcić do reszty masy. Gdyby syrop zaczął się
cukrzyć dodać odrobinę wody i podgrzać.
Drugi tort wg. przepisu mamy przyjaciółki z Budapesztu Ilony Rozinek:
Ciasto:
10 białek
280 g cukru
280 g obranych migdałów, w tym 2- 3 migdały gorzkie
2 łyżki mąki
Migdały zmielić. Białka ubić z cukrem i wanilią na gęstą pianę. Wsypać
migdyły i makę, wymiesza-, wlać do tortownicy, wsadzić do gorącego
pieca, upiec zmniejszając po chwili ogień.
Krem
10 żółtek utrzeć z 300 g cukru i z wanilią. Postawić na łaźni wodnej i
ucierać na gęstą masę dodając 7 łyżek b. mocnej kawy. Zdjąć z łaźni,
kręcić aż ostygnie. W makutrze utrzeć 300 g masła dodając po łyżce
masy kawowej. Na koniec wsypać 300 g mielonych migdałów, też z
dodatkiem dwu gorzkich.
Mam tu jeszcze 2 torty migdałowe na białkach "przepisy ze starej
książki", ale już mi się nie chce wpisywać. Chyba, że poprosicie. ;-)
Władysław
|