Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!enews.sgi.com!arclight.uoregon.edu!logbridge.uoregon.edu!newsengine.sol.net
!nntp1.roc.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!ngpeer.news.aol.com!audrey-m1.n
ews.aol.com!not-for-mail
Lines: 17
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 12 May 2003 04:12:36 GMT
References: <b9m60n$dpk$1@nemesis.news.tpi.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: Tortilla - jak to w końcu jest
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155845
Ukryj nagłówki
>Acha, tak sie jeszcze zapytam...kto mi wytlumaczy co to jest
>Enchiladas badz Enchilades?
>
Ja moge :-) Enchiladas to sa kukurydziane tortillas lekko podsmazone coby
zmiekly i nastepnie wrzucone na moment do sosu zeby troche nasiakly.Dalej to w
wersji prostej sklada sie je w trojkacik jak nalesniki i kladzie na talerzu a
na to grudki z sera miekkiego albo ser twardy typu oscypek starty.Mozna dodac
na to troche fasoli,posiekanej drobno cebuli,avocado,posiekane rzodkiewki.Mniej
prosto (i bardziej restauracyjnie) to do tych umoczonych juz w sosie tortillas
daje sie nadzienie.Moze byc ser,kurczak lub kurczak z ziemniakami i
marchewka.Nazwa enchiladas to po prostu skrot od "tortillas enchiladas"to
znaczy tortillas ktore sie zwilza sosem z chiles(papryczek ostrych) tak jak
mielone to skrot od kotletow mielonych.Moga byc tez "entomatadas"czyli
tortillas wytaplane w sosie pomidorowym albo "enfrijoladas"-tortillas w sosie
fasolowym (frijoles to fasola).
Pozdr.Dot
|