Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.i
nternetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tradycyjny, polski bialy ser
Date: Wed, 26 Sep 2007 18:08:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <fde06u$58b$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fdbmok$ojt$1@nemesis.news.tpi.pl> <fdbso2$d4j$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fddml6$2so$1@nemesis.news.tpi.pl> <fddq48$ek9$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fddq3e$7qm$1@atlantis.news.tpi.pl> <fddr3s$bl1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abby56.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190822943 5387 83.6.214.56 (26 Sep 2007 16:09:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Sep 2007 16:09:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000777-0, 2007-09-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302630
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fddr3s$bl1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fddq48$ek9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> Tomasz pisze:
> >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał > Mleko słodkie
> >>> zagotować w dużym garnku, do wrzącego wlać lekko
> >>>> rozbełtane mleko zsiadłe. Ogrzewać i mieszać powoli, aż widać będzie
> >>>> wyraźne grudki sernika i przezroczysty płyn między nimi.
> >>> Chyba cos w tym jest, tak jeszcze nie probowalem.
> >>> Moje pytanie czy to o czym piszesz robilas z pelnego mleka prosto od
> > krowy
> >>> czy z pasteryzowanego z kartonu. Rzecz w tym ze na mleku od krowy
> > oddziela
> >>> sie na wierzchu dosc gruba warstwa smietany. Ja nie chcialbym jej
> > zbierac
> >>> tylko wszystko pozostawic w serze i to caly moj problem.
> >>>
> >>> --
> >>> Tomasz
> >>>
> >>>
> >>>
> >> Oczywiście, że robiłam. Moja starsza córka jako dziecko jadła taki
serek
> >> tylko - my też, przy okazji :-)
> >> Trzeba mleko zsiadłe z tą śmietaną na wierzchu właśnie delikatnie
> >> rozbełtać, aby się znów lekko wymieszało ze śmietaną.
> >> Sposób z wlewaniem do wrzącego mleka mleka zsiadłego jest o tyle dobry,
> >> że nie grozi przypalenie sernika na dnie oraz konsystencja jest w sam
> >> raz, ser nie jest "przegotowany", nie ma twardych grud, jest aksamitny,
> >> lecz jędrny.
> >
> > Dobry na dwa litry, ale nie na np. 50...
> >
> >
> >
> Ale na 10 - jak najbardziej :-)
> PS. W mojej podstawówce panie w kuchni gotowały mleko na "Szklankę mleka
> dla każdego ucznia" na ogniu, w garnkach chyba 30-litrowych, więc nie ma
> problemu. ważne, aby nalewać mleko do garnka dobrze zmoczonego zimną
> wodą - nie przywrze, o ile będzie się wolno podgrzewać.
Masz takie gary?
|