Data: 2001-06-07 20:34:23
Temat: Re: Trochę o kulinariach, trochę OT
Od: "busek" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9fn2t2$qnc$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> (Danon) To takie male male danie, a po nim wielkie sr**ie ;o) (troche
prawdy
> pewnie w tym jest zwazywszy, ze jest to produkt mleczny i jak wynika z
listow
> mleko jest malo tolerowane przez starsze organizmy)
> A tak wlasciwie to czym objawia sie nietolerancja na mleko? Bo ja
strasznie
> lubie mleko i jego przetwory.
Witam serdecznie
tak w zasadzie to nie slyszalem o teorii, iż mleko jest szkodliwe i
negatywnie wplywa na organizm .
raczej est odwrotnie mleko ze wzgledu na aawartosc prawie wszystkich
skladnikow odzywczych(w zasadzie bez zelaza i witaminy c) i bardzo wysoka
przyswajalnosc nalezy do najbardziej wartyosciowych produktow, co wazniejsze
w mleku wystepuja tak wazne skladniki jak wapn i fosfor w idealnej dla
naszego organizmu proporcji
podobnie jest z przetworami mlecznymi powstajacymi w wyniku fermentacji
mleka takimi jak mleko kwasne,kefir, jugurt, mleko acidofilne, polkrem,
laktorol, maslanka spozywcza, felisowka i serwatka
otoz maja one w wiekszosci wlasciwosci lecznicze polegajace na hamowaniu
dzialalnosci bakteri gnilnych w przewodzie pokarmowym i niektore osoby moga
miec przez to problemy
w napojach mlecznyc fermentowanych nastepuje zwiekszenie przyswajalnosci
wielu skladnikow mleka, nalezy tez zauwazyciz napoje te sa bardzo dobrze
przyswajalne przez organizm
generalnie skutki uboczne moga wystepowac w dwoch przypadkach:
choroby ukladu pokarmowego i tzw.skaza bialkowa(najczesciej u dzieci)
pozdrawiam busek
|