Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.co
m!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Trojański...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1...@4...net>
<b...@g...com>
Date: Sat, 14 Jun 2014 20:33:04 +0200
Message-ID: <6c465mkznqs1.nh553l6fycni$.dlg@40tude.net>
Lines: 56
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.20.239
X-Trace: 1402770786 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2372 178.43.20.239:5163
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356167
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 14 Jun 2014 09:17:27 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> W dniu czwartek, 12 czerwca 2014 20:31:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> ...drut z bakteriami?
>>
>> http://tvc24.pl/media/files_manager/images/poster_ne
ws/kwiecien/DSC05334.JPG
>>
>> Wbijanie drutu z ceną w jedzenie - praktyka powszechna, ale czy ktoś ten
>>
>> drut kiedykolwiek myje i czy taka błahostka jak drucik wyjęty np z mięsa
>>
>> nie trafia przypadkiem do wspólnego pudełka z tymi od wędlin i czy w ogóle
>>
>> jest jakikolwiek rozdział w tym względzie? Czy ten drobny nieistotny dla
>>
>> kogokolwiek przedmiocik jest w ogóle ujęty w procedurach hacapowskich
>
> Nie jest, HACCP dotyczy produkcji nie sprzedaży.
Nieprawda - dotyczy produkcji i obrotu (w tym handlu detalicznego)
żywnością, włącznie z jej transportem.
>
>> czy
>>
>> innych tzw dobrych praktykach higieny/epidemiologii w sklepach?
>>
>
> Jest. Procedura SANEPID mówi o okresowej sterylizacji wszystkich elementów mających
bezpośredni styk z żywnością.
> Okres zależy od wielu czynników.
> A jak ma się do tego praktyka to jak wiadomo bywa różnie.
O tym właśnie mówię.
>
>>
>> Wszystko prze to, że w końcu POSZŁAM DO SKLEPU PO WĘDLINĘ!
>>
>> Pani spytała mnie, czy krojoną, czy w kawałku. Wprawnym okiem oceniając
>>
>> odległość drutu od uciętego brzegu batonu kiełbaski lisieckiej
>>
>> odpowiedziałam "proszę w kawałku, ale proszę uciać przed miejscem, gdzie
>>
>> był wbity drut, a nie w tym miejscu albo po."
>
> Dobre, dobre. Pani sklepowej nie należy się dziwić, mogła jeszcze paść na podłogę,
oczywiście ze śmiechu. Kupujesz w sklepie papier toaletowy we flaku i Twój największy
problem to kawałek drutu.
> Raczej się zastanawiaj czy papier przed zapakowaniem i dodaniem przypraw był
używany czy nie.
Na szczęście NIE kupuję. Skończyło się na jednej próbie - w wyniku dyskusji
ze sprzedawczynią kupiłam mięso i upiekłam, wyciągnawszy też z zamrażarki
ostatnią surową wędzoną szynkę. Czas pomyśleć o następnej porcji własnych
wędzonek i konserw mięsnych.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|