Data: 2014-06-14 20:33:04
Temat: Re: Trojański...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 14 Jun 2014 09:17:27 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> W dniu czwartek, 12 czerwca 2014 20:31:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> ...drut z bakteriami?
>>
>> http://tvc24.pl/media/files_manager/images/poster_ne
ws/kwiecien/DSC05334.JPG
>>
>> Wbijanie drutu z ceną w jedzenie - praktyka powszechna, ale czy ktoś ten
>>
>> drut kiedykolwiek myje i czy taka błahostka jak drucik wyjęty np z mięsa
>>
>> nie trafia przypadkiem do wspólnego pudełka z tymi od wędlin i czy w ogóle
>>
>> jest jakikolwiek rozdział w tym względzie? Czy ten drobny nieistotny dla
>>
>> kogokolwiek przedmiocik jest w ogóle ujęty w procedurach hacapowskich
>
> Nie jest, HACCP dotyczy produkcji nie sprzedaży.
Nieprawda - dotyczy produkcji i obrotu (w tym handlu detalicznego)
żywnością, włącznie z jej transportem.
>
>> czy
>>
>> innych tzw dobrych praktykach higieny/epidemiologii w sklepach?
>>
>
> Jest. Procedura SANEPID mówi o okresowej sterylizacji wszystkich elementów mających
bezpośredni styk z żywnością.
> Okres zależy od wielu czynników.
> A jak ma się do tego praktyka to jak wiadomo bywa różnie.
O tym właśnie mówię.
>
>>
>> Wszystko prze to, że w końcu POSZŁAM DO SKLEPU PO WĘDLINĘ!
>>
>> Pani spytała mnie, czy krojoną, czy w kawałku. Wprawnym okiem oceniając
>>
>> odległość drutu od uciętego brzegu batonu kiełbaski lisieckiej
>>
>> odpowiedziałam "proszę w kawałku, ale proszę uciać przed miejscem, gdzie
>>
>> był wbity drut, a nie w tym miejscu albo po."
>
> Dobre, dobre. Pani sklepowej nie należy się dziwić, mogła jeszcze paść na podłogę,
oczywiście ze śmiechu. Kupujesz w sklepie papier toaletowy we flaku i Twój największy
problem to kawałek drutu.
> Raczej się zastanawiaj czy papier przed zapakowaniem i dodaniem przypraw był
używany czy nie.
Na szczęście NIE kupuję. Skończyło się na jednej próbie - w wyniku dyskusji
ze sprzedawczynią kupiłam mięso i upiekłam, wyciągnawszy też z zamrażarki
ostatnią surową wędzoną szynkę. Czas pomyśleć o następnej porcji własnych
wędzonek i konserw mięsnych.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|