Data: 2002-01-01 14:02:23
Temat: Re: Trufle
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> a écrit dans le message news:
1f5bstp.ubhxxvk95oyeN%w...@t...com.pl...
>
> Sprawdz pod jajkami "Brouiladde de truffes"
>
Dzekuje, znalazlam !
Ale indeks "L", jest troche dziwny : jest w nim tylko "brouillade"... Bede
sie musiala przyzwyczaic... najwyrazniej "outils de recherche" (nie wiem jak
po pl. - aparat krytyczny ?) nie jest na tym samym poziomie co zawartosc.
Ewcia
(zrzedliwa bibliotekarka)
ps. Jajecznice zrobilam najprosciej pod sloncem : pocielam trufle drobno,
wrzucilam do lyzki crčme fraîche (gesta smietana) + sol + pieprz +
ciboulette (lagodny szczypiorek) i to do jajek.
Bylo nieslychanie dobre, trufla ma bardzo subtelny smak, ale wydaje mi sie,
ze mialam za malo trufla na 4 jajka, zaledwie 30 gramow. Proporcje podane
przez Barbare to 80 g. na 4 jajka... chetnie bym dala wiecej, gdybym miala.
Ale nastebnym razem sprobuje z trufla puszkowa, ktora jest nieco tansza i
jest sprzedawana w "sosie wlasnym" ktory tysz mozna do jajek dodac. Jezeli
natomiast trafi sie okazja surowej trufli (moze w Lyonie latwiej ?) to
sprobuje metoda Paul'a : posypac starta surowa trufla jajka juz usmazone...
--
Niesz !
|