Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Typy mąki-dla Krysi Thompson
Date: 31 Jan 2001 11:57:54 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 980938674 28303 213.180.128.22 (31 Jan 2001 10:57:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jan 2001 10:57:54 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 194.223.138.11, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT; FIL IE 5.01 SP1 PROD
1.1.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42538
Ukryj nagłówki
bedac juz kilka lat w UK metoda prob i bledow doszlam do wniosku, ze najlepsza
maka do pieczenia jest White Strong Flour (nie z pelnego przemialu)
czy zgadzasz sie ze mna?
dziekuje za ponizsza liste
agdzie miesci sie krupczatka?
Iza
> Janusz wrote:
> >
> > Witam
> > Jak to jest z typem maki, czy rozdrobnienie maki wzrasta z wielkoscia liczby
> > np TYP 500 czy odwrotnie i do czego dana maka nadaje sie najlepiej?
>
> Im mniejsza liczba, tym mąka lepsza.
>
> 450 - "tortowa" (dobra i wyjątkowo droga)
> 500 - chyba najbardziej rozpowszechniona wśród cukierników. Te
> wszystkie ciasta i torty to właśnie z tego albo z
> 550 - jeśli piekarz jest bardziej skąpy.
> 650 - o której piekarze mówią "bułkowa" ponieważ najczęściej z tego
> produkują bułeczki, jeśli mają ambicję żeby mieć najlepsze bułki w
> mieście, to dodają 550 ale to są wyjątki.
> 750 - to już mąka przeznaczona do wypieku chleba. Co prawda niektórzy
> robią z tego bułki, ale nie polecam takiego wypieku.
> 1850 - pszenna mąka, graham.
>
> Są również mąki żytnie:
> 580 - tzw. jasna żytnia
> 720 - ciemna żytnia
> 2000 - mąka razowa.
>
> Dorota
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|