Data: 2007-06-18 10:41:04
Temat: Re: Tzw. "pozostalosc" po wywarze! Co z tego zrobic
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"TreStan" <t...@w...pl> wrote in message
news:f55n13$mve$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Gotujac jakes "zupki" robie je na wywarze skrzydelek z kurczaka i
> wloszczyzny.Potem dodate "temat" - ogorkowa,szczawiowa,pomidorowa itd a
> ostatnio wiosenna.Pozostaja ugotowane skrzydelka ,nieraz dorodne.Do zupy
je
> nie dodaje bo domownicy nie chca w tych zupach plywajacych kawalkach
> kurczaka.Dzielimy sie z moja "Funcia" i zjadamy na spolkie(moj pies) .Ja
> obgryzam miesko a ona kosci.He he.Wpadlem jednak na pomysl,ze mozna by
bylo
> zrobic z tego jakes danie.Obsypac przyprawami,podsmazyc,poddusiec i podac
z
> ziemniaczkami jaki drogie danie.Macie jakes pomysly?
>
> Stanislaw
Można opanierować i obsmażyć - jak ci się chce zabawy. Gdyby to były
większe kawałki to bardziej ekonomiczne zajęcie. Mięso drobiowe z korpusów
na rosół po ugotowaniu zbieramy w domu i zamrażamy - robi się z tego
gołąbki - po dodaniu mięs czerwonych... Jednak ja wolę obrać i dodać do
zupy, lub nawet do potrawki z marchewki i groszku - tutaj najlepiej pasuje.
Bardzo dobry i dietetyczny jest krupnik ze skrzydełek i nóżek
drobiowych - zasypany drobną kaszą jęczmienną, jaglaną, manną lub ryżem...
nóżki w całości, skrzydełka w całości lub pocięte tasakiem na kawałki.
|