Data: 2004-02-10 10:50:44
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
my friend Maurycy ( m...@w...pl ) wrote :
> Od razu mówię: W GOOGLACH grupowych NIC CIEKAWEGO NIE MA !
> A ja chcę mieć przepis od żywego wirtualnego człowieka, a nie od stronki
> www.
> Maurycy
Najprostszy i nieskomplikowany sposób(jeśli taki cię interesuje):
- udziec z indyka-b/kości(ok.1kg)
-papryka słodka w proszku(sporo ok. 2łyżek)
-sól
-mąka do zagęszczenia sosu(ok.1łyżki)
Przyprawić wcierając w mięso(najlepiej dzień wcześniej i do lodówki, ale
niekoniecznie), podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia i przełożyć do garnka
z niewielką ilością gotującą się wodą(woda ma lekko tylko przykrywać
mięso)-żadnych innych przypraw(!).
Gotować na malutkim ogniu do miękkości(ok.50min.).
Zlać sos do innego garnuszka i zagęścić rozmieszaną mąką w zimnej
wodzie(ok.1/4szkl.) - zagotować(ew.doprawić do smaku).
Można też zagęszczać razem z mięsem, ale... lepiej osobno.
Podawać np. z kluskami śląskimi + jakaś surówka/sałatka - pycha
Smacznego
Iwona
|