Data: 2004-02-12 14:10:22
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Od: "trisza" <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maurycy" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Od razu mówię: W GOOGLACH grupowych NIC CIEKAWEGO NIE MA !
> A ja chcę mieć przepis od żywego wirtualnego człowieka, a nie od stronki
> www.
> Maurycy
Witam !
Choć zazwczaj czytam grupę (gdyż nie trzeba umieć gotować ,trzeba umieć
czytać ) , i bardzo cenię sobie doswiadczenie kulinarne Grupowiczów ,tym
razem jednak pozwolę sobie opowiedzieć o prostym sposobie przygotowania
indyka , smakuje wszystkim domownikom a i goście nigdy nie narzekali :
biorę zazwyczaj udźce -2 sztuki (duże)
2 jabłka obrane ze skórki , wydrążone i pokrojone w ósemki
1 pomarańcza obrana ze skórki i pokrojona w plastry
1 garść rodzynek -namoczone w wodzie i odsaczone
olej - trochę
Udźce myję , posypuje solą ( dość dużo) i białym pieprzem , wkładam do
naczynia żaroodpornego , obkładam indyka jabłkami i pomarańczą ,posypuję
rodzynkami ,polewam małą iloscia oleju. Wstawiam do goracego piekarnika na
ok. 2 godziny , po czym odkrywam na kilka minut aby skórka się bardziej
zarumieniła . Kroję na kawałki i podaję z żurawiną ,borówkami i pieczonymi
ziemniakami lub frytkami
proste i smaczne , i prawie nie można zepsuć
pozdrawiam Trisza
|