Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "trisza" <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Date: Thu, 12 Feb 2004 15:10:22 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: e...@o...pl@pj218.lodz.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <c0g1df$mbb$1@news.onet.pl>
References: <c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj218.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1076594927 22891 80.49.43.218 (12 Feb 2004 14:08:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Feb 2004 14:08:47 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191655
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maurycy" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Od razu mówię: W GOOGLACH grupowych NIC CIEKAWEGO NIE MA !
> A ja chcę mieć przepis od żywego wirtualnego człowieka, a nie od stronki
> www.
> Maurycy
Witam !
Choć zazwczaj czytam grupę (gdyż nie trzeba umieć gotować ,trzeba umieć
czytać ) , i bardzo cenię sobie doswiadczenie kulinarne Grupowiczów ,tym
razem jednak pozwolę sobie opowiedzieć o prostym sposobie przygotowania
indyka , smakuje wszystkim domownikom a i goście nigdy nie narzekali :
biorę zazwyczaj udźce -2 sztuki (duże)
2 jabłka obrane ze skórki , wydrążone i pokrojone w ósemki
1 pomarańcza obrana ze skórki i pokrojona w plastry
1 garść rodzynek -namoczone w wodzie i odsaczone
olej - trochę
Udźce myję , posypuje solą ( dość dużo) i białym pieprzem , wkładam do
naczynia żaroodpornego , obkładam indyka jabłkami i pomarańczą ,posypuję
rodzynkami ,polewam małą iloscia oleju. Wstawiam do goracego piekarnika na
ok. 2 godziny , po czym odkrywam na kilka minut aby skórka się bardziej
zarumieniła . Kroję na kawałki i podaję z żurawiną ,borówkami i pieczonymi
ziemniakami lub frytkami
proste i smaczne , i prawie nie można zepsuć
pozdrawiam Trisza
|