Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news2.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pol
sl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W Tesco są korpusy kaczek
Date: Fri, 7 Oct 2005 11:56:26 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 41
Message-ID: <di5go6$7p7$1@polsl.gliwice.pl>
References: <di42q4$fge$1@atlantis.news.tpi.pl> <di5bp0$o2v$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1128678982 7975 213.227.72.169 (7 Oct 2005 09:56:22 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Oct 2005 09:56:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249525
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bashia" <Bashia@_spamm_poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:di5bp0$o2v$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Sławek SWP" <s...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:di42q4$fge$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > W Warszawie ( ;-) ) na Górczewskiej są korpusy kaczek po 1zł/kg
> > Trzeba do tego kupić jeszcze ziemniaki, włoszczyznę i kalafiora...
>
> Nie był za tłusty był ten wywar? Z dziecięcych lat pamiętam cos na kształt
> rosołu na kaczce, zawsze mnie odrzucał ten oleisty tłuszcz. No ale ja pod
> tym względem nieco świruje - np tłuszcz z kurczaka najzwyczajniej w
świecie
> mnie brzydzi, ale takie właśnie są brojlery, nawet te hodowane na
naturalnej
> paszy.
> Przy okazji - są kaczki - brojlery? Czy to moze są te biało upiórkowane?
>
> Gratuluję rodzinnego gotowania!
>
> --
> BH
>
A ja uwielnbiam wlasnie ten tluszczyk ... mniam
ostatni wywar na zupke jaki robilem to bylo :
ok. 1 kg korpusow z gesi (tez tluste)
pol kilo goloneczki (zjadlem ze smakiem po 1,5 godz gotowania a wywar ..
"zyskal" na tym)
pol kilo zeberek wieprzowych
pol kilo wedzonych kosci (zeberka , schab)
25 dkg szponderka
Na tym zrobilem .. krupniczek :)
No ale sa osoby ktore nie lubia tego tluszczu .. Coz . jest na to rada .. po
ugotowaniu (przed dodaniem warzyw) trzeba schlodzony wywar wstawic do
lodowki .. po mniej wiecej godzinie tluszcz pieknie zdejmiesz z wierzchu
I masz juz super wywarek ..
taki wywar .. jak wstawisz do lodowki .. robi sie z niej galaretka .. Mmniam
.. pycha
Pozdrawiam
Kondziorek
|