Data: 2005-10-07 12:12:25
Temat: Re: W Tesco są korpusy kaczek
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:di5mih$htj$1@inews.gazeta.pl...
> Kondziorek <p...@g...pl> napisał(a):
>
> > No ale sa osoby ktore nie lubia tego tluszczu .. Coz . jest na to rada
.. po
> > ugotowaniu (przed dodaniem warzyw) trzeba schlodzony wywar wstawic do
> > lodowki .. po mniej wiecej godzinie tluszcz pieknie zdejmiesz z wierzchu
> > I masz juz super wywarek ..
>
> Szybciej:
> 1. przelewamy wywar do naczynia wysokiego i wąskiego i wtedy tłuszcz
zbiera
> się na powierzchni grubą wartwą którą można zebrać łyżką
> 2. bierzemy papierowy ręcznik kuchenny i kładziemy na powierzchni zupy:
> tłuszcz doskonale wchłni się w papier. czynność powtarzamy tak długo, aż
> zamiast jednolitej warstwy tłuszczu ujrzymy na powierzchni apetyczne oka.
> Trochę tłustości zostać musi - tłuszcz jest nośnikiem smaku !!!
>
Ooooooooooo tego sposobu nie znalem
Pomyslowe :)
Tyle ze . ten usuniety tluszcz przy pomocy recznika papierowego . nie nada
sie juz do niczego
ja osobiscie uzywam (jesli go juz na prawde za duzo) tego tluszczyku do ..
np sosow .. zamiast innego tluszczu .. sam aromat ..
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. w tluszczach rozpuszcza sie witamina D3 .. i chyba witamina A z tego co
pamietam ..
a witamina D3 jest konieczna do wlasciwego przyswajania wapnia .. wiec
calkiem z niego zrezygnowac . nie powinno sie
Wiem . mozna jesc "zdrowsze" tluszcze .. np oliwe ..
ale juz na zamiane masla na margaryne sie nie godze :)))))))))0
|