Data: 2003-11-03 20:06:50
Temat: Re: W-Z
Od: "Babrak" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam! Nazywam się Renata i jestem tu po raz pierwszy. Mam bardzo fajny
przepis na wuzetkę od mojej cioci, która jest "mistrzem cukiernikiem".
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szkl. maki
- 1,5 szkl. cukru
- kostka masła
- 4 lyzki kakao
- 4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 7 lyzek wody
Wode, cukier, tluszcz i kakao wymieszac i gotowac 5 min. na malym ogniu,
mieszajac mase by nie przywarla do dna. Odlac 3/4 szkl. masy, reszte
ostudzic. Do ostudzonej (letniej) masy dodac make wymieszana z proszkiem do
pieczenia i zoltka. Ubic mikserem. Na koncu dodac ubite bialka (na sztywna
piane).
Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min. w 180C.
Masa:
1/2 l. 30% - smietany ubic na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo
dodawac cukier (5 lyzek).
Ciasto przekroic na dwa placki i je nasaczyc. Pierwszy placek posmarowac
konfitura, na to masa (troche zostawic na rozetki). Na to drugi placek
(rowniez nasaczony), polac odlozona na poczatku czekolada i ozdobic
rozetkami.
Smacznego,
rionka
Użytkownik "Agnieszka " <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bntf84$f3v$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Jak zrobić dobrą w-z etkę?? Wogóle jak zrobić w-z tke:)? Moze ktoś ma
> niezawodny przepis taki co to zawsze wychodzi??
> AgaL, której mama jest wielbicielką tego ciasteczka i zazyczyła sobie...
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|